Pigmenta likvidācija ar lāzeri – nekvalitatīva permanentā grima un tetovējumu korekcijas pamatveids.

Speciālie lāzeri permanentā grima un tetovēšanas pigmentu likvidācijai parādījās samērā nesen. Pirms tam, meistara iespējas koriģēt šo vai to darbu bija diezgan ierobežotas, un arī pastāvošas metodes nevarēja nosaukt par pārāk saudzīgiem. Visas metodes bija balstītas uz tīri mehānisko ādas epidermālās kārtas „atvēršanu”, un skābi vai sārmu saturoša preparāta ieviešanu. Preparāts iznīcināja pigmentu kopā ar dermāliem audiem, kas veda pie ilgstošā un smaga dzīšanas procesa bieži vien ar bēdīgām sekām rētaudu formēšanas veidā. Tā saucamie „remūveri” tiek izmantoti arī šodien, tomēr to pielietojums ir iespējams un lietderīgs tikai nelielās ādas zonās un tādos retajos gadījumos, kad lāzers nav spējīgs tikt galā ar doto pigmentu.

Diezgan bieži korekcijas darbiem tika izmantota arī šobrīd samērā pretrunīga nevēlamā zīmējuma kamuflāža ar bēžīgā un baltā pigmenta pielietojumu. Tomēr nevajag cerēt un domāt, kā pārklājot tumšo pigmentu ar bēšo vai balto, jūs varēsiet iegūt krāsu neatšķirīgu no ādas krāsas. Gluži otrādi, uz kamuflāžas vietas var veidoties cits balagāns plaukums, kuru būs ļoti grūti, vai par neiespējami, likvidēt no ādas virsmas vai koriģēt.

Baltās un bēšā nokrāsas var izmantot tikai tajos gadījumos, ja vajag „pagaismošanas” efektu, un tikai uz nelielām ādas daļām, piemērām, acu zonā, vai lai „sadalītu” blīvo zīmējumu uzacu zonā; lai rādītu dzīvāku, dabīgāku efektu.

Tāpēc neodīma lāzera (Nd Yag laser) izmantošana šobrīd ir nevēlamā pigmenta koriģēšanas vai likvidēšanas visefektīvākais pamatveids.


Kā notiek likvidēšana?
Koncentrētas gaismas enerģijas lāzera stars ejot caur uzgaļa lēcu, iegūst noteiktu viļņa garumu, kurai piemīt īpašība ietekmēt pigmenta krāsu ar to pašu viļņa garumu. Pigments akumulē lāzera gaismas enerģiju, no daudzkārtēja temperatūras paaugstinājuma notiek mikro-sprādziens un pigmenta daļiņu sadale un vairākām drupām, kuri turpmāk tiek izvadīti no organisma caur limfvadiem.       
Ir vērts atzīmēt, kā lāzera stars var uztvert ne visu ievadīto pigmentu kopumā, bet tā atsevišķus krāsas komponentus. Tāpēc, jo vairāk nokrāsas ir „iemaisītas” krāsā, jo grūtāk rīt likvidēšanas procedūra. Īpaši tas attiecas uz uzacu krāsām, kur ražotāji bieži izmanto dzeltenos, sarkanos, melnos un baltos pigmentus kopā. Uz bildes var redzēt, ka lāzers vispirms likvidēja melno pigmenta sastāvdaļu un ādā ir palikusi sarkanā sastāvdaļa (FOTO 4).

Organiskas un neorganiskās krāsvielas tiek izvadītas ar dažādu ātrumu.
Izvadīšanas ātrumu arī ietekmē pigmenta daudzums ādā. Ja mēs likvidējam „daudzkārtainās” permanentās uzacis, kuras tika pigmentētas vairākās reizes, seansu daudzums palielinās daudzkārt. Par vienu seansu lāzers ir spējīgs apstrādāt tikai pigmenta augšējo slāni.

Blakusefekti.
Neodīma lāzers neatstāj rētas, jo iedarbojas tikai uz pigmentu un āda netiek bojāta. Tā ir humānāka permanenta grima likvidācijas metode. Tikai apstrādājot zonu ar blīvu nokrāsu ir iespējamās īslaicīgas epidermālā slāņa bojājumu pazīmes ar asins un limfas izdali. Šīs zonas dzīšanas process notiks arī ar kreveles veidošanos. Ir iespējamās arī normālās organisma reakcijas lāzera apstrādes vietā, līdzīgas ar organisma reakcijām uz parasto brūci:

  • Tūska. Dažos gadījumos pēc uzacu zonas apstrādi ar lāzeri, tūska var palikt līdz pat trim dienām un paplašināties arī uz acu zonu.
  • Sarkanums. Mikro-hematomas no asinsvadu iekšējiem bojājumiem lāzera apstrādes vietā (it īpaši plakstiņiem).
  • Depigmentācija („izdegšana”). Daži matiņi uzacu zonā (vairākumā tumšāki) zaudē savu krāsu. Turpmāk matiņus varēs nokrāsot un to dabīgā krāsa atjaunosies pēc kāda laika.

Doto reakciju izpausme ir norma. Reakcijas intensitāte ir atkarīga no likvidējamā pigmenta blīvuma (daudzkārtainība), un organisma individuālām īpašībām un spēju reaģēt uz līdzīga veida traumatizācijām.  

Sarežģīti gadījumi.
Reizē ar augstākminētiem faktoriem, kuri ietekmē pigmenta izvadīšanas ātrumu, ir jāatzīmē arī īpaši sarežģītus gadījumus, kad pigmenta izvadīšana notiek visai grūti, vai ir vispār neiespējama.

  1. Fibrozo audu veidošanās pigmenta ieviešanas vietā.

Ja permanentais grims tika uztaisīts pārāk traumatiski (pārāk dziļi), dzīšanas procesa laikā veidojas rētaudi. Fibrīna šķiedras stipri tur pigmentu, un pat ja to sadala ar lāzeri, pigments nevarēs izklīst. Dotajā gadījumā ir rekomendēts mainīt pēc kārtas lāzera ietekmi un papildus terapiju fibrozo audu atmīkstināšanai.

  1. Baltais pigments.

Permanentā grima krāsās bieži izmanto balto pigmentu, un tā ķīmiskā izcelsme var būt visai dažāda, kā arī reakcija uz dota pigmenta lāzera apstrādi var atšķirties. Ir iespējami trīs reakciju varianti:

A. baltais pigments sasmalcinās bez krāsu izmaiņām un tiek izvadīts.


B. baltais pigments kļūst pelēcīgs vai melns.

Turpmāk tāds pelēcīgs pigments tiek apstrādāts atkārtoti un likvidēts. Bieži vien tas notiek lūpu permanenta grima apstrādes laikā, kurš paliek melns pēc pirmā seansa. Lūpu grima krāsām ir baltā pigmenta liela procentuālā koncentrācija.

 

 

 

 

 

 

Pelēcīgums var gadīties kad tiek apstrādāts iesārts pārpalikuma pigments uzacu zonā, jo tas satur balto krāsu. Lāzera apstrāde ir parādīta koriģējot sarkanīgas uzacis.

 

 

 

C. balts pigments paliek zaļš.
Tāda smaragda nokrāsa diezgan vāji reaģē uz visām turpmākajām lāzera apstrādēm. Ir vajadzīgs speciāls uzgalis, kura nav vairākumam lāzeru no visa latvijas tirgu piedāvājuma.

Lāzera tehnoloģijas pastāvīgi attīstās un jau drīz būs izgudroti aparāti, kas varēs īsā laikā un bez sāpēm likvidēt jebkuras krāsas nevēlamos zīmējumus gan no sejas un no ķermeņa. Tomēr, pirmkārt, ja Jūs izdomājat taisīt permanento grimu, mēs iesakām uzmanīgi pievērsties speciālista izvēlei, kuram Jūs varētu uzticēt šo nopietno lietu, lai pilnība izslēgtu lāzera likvidācijas procedūras vajadzību.